??????? ?????? ? ?????????? ?????????
Escort, Inc.

Tweets by @CrittendenAuto


Фолксваген комби T2 одлази у историју

American Government Special Collections Reference Desk

Topics:  Volkswagen Type 2

Фолксваген комби T2 одлази у историју

Викивести
18. август 2013.
August 18, 2013


Сао Бернардо до Кампо/ Бразил (Autocar) - Како је Аутокар магазин најавио 31. децембра 2013. године, после 63 године престаће да се производи легендарни Фолксвагенов модел „Type 2“. Његова производња је обустављена у Европи још 1979, али се ипак ово возило израђивало у Бразилу све до данас. Овај модел је био веома популаран у хипи култури током шездесетих година прошлог века

Фолксваген комби, који је имао оригиналну фабричку ознаку типа 2, је веома сличан данашњем мини вану или МПВ моделом.

Његова прва верзија Т1, која је заснована на Фолксвагеновој „Буби“ аастала је 1950. године и производила се до 1975. године. После тога лансиран је модел Т2, чија се спољашњост од тада није нешто посебно се изменила.

Модел VW Комби се израђивао у Бразилу у две генерације, Т1 и Т2, од 1957. године. Као и у случају „Бубе“, чија се производња у латиноамеричким државама такође продужила до 21. века, постепено сам Комби је био модернизован. Измене су прављене на мотору, механици и на ентеријеру.

Временом, комби је добио нови мотор са воденим хлађењем, унутрашњост је побољшана уградњом модернијих материјала, нових инструмената и савременох радио-уређаја. Међутим, задржан је дух прошлих времена и симболика Комбија који је код младих генерација представљао синоним за авантуризам и слободу путовања.

После две генерације и 56. година производње у Бразилу, где је произведено 1,5 милиона примерака, Т2 одлази у историју. Иако потражња за комбијем на том тржишту и даље постоји, фабрика је због нових безбедносних прописа принуђена да обустави производњу.

Како би се на посебан начин опростио од овог модела, Фолксваген је припремио ограничену серију од 600 нумерисаних примерака. Комбији ове ограничене серије продаваће се по цени од 85.000 бразилских Реала (око 26.700 евра).

Последњи VW Комби има погон од 1.4 литарског мотора који има јачину од 78 коња, за гориво користи бензин, преносник му је четворостепени мануелни мењач.

This article is licensed under the Creative Commons Attribution 2.5 License.

Connect with The Crittenden Automotive Library

The Crittenden Automotive Library on Facebook The Crittenden Automotive Library on Instagram The Crittenden Automotive Library at The Internet Archive The Crittenden Automotive Library on Pinterest The Crittenden Automotive Library on Twitter The Crittenden Automotive Library on Tumblr


The Crittenden Automotive Library

Home Page    About Us    Contribute