Home Page American Government Reference Desk Shopping Special Collections About Us Contribute



Escort, Inc.








GM Icons
By accessing/using The Crittenden Automotive Library/CarsAndRacingStuff.com, you signify your agreement with the Terms of Use on our Legal Information page. Our Privacy Policy is also available there.

Србија увела контра мере против Хрватске


Trucking

Србија увела контра мере против Хрватске

Викивести
23. septembar 2015.


Хрватска/ Европска унија (Beta) - Србија је после поноћи почела да примењује контрамере против Хрватске и полиција неће дозволити да у Србију преко било ког граничног прелаза уђу теретна возила са хрватском регистрацијом, као ни сва возила која превозе хрватску робу, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

„Ни бродови ни железница ни камиони, нити било које транспортно средство које је регистровано на територији Републике Хрватске, неће моћи да уђе на било ком граничном прелазу у Републику Србију. Нити роба, па макар је превозио и превозник са регистарским ознакама треће земље“, казао је Стефановић новинарима на граничном прелазу Батровци.

Он је прецизирао да роба у Србију неће моћи да уђе без обзира на то да ли само треба да прође кроз земљу или у њој треба да буде испоручена. Путнички саобраћај ће неометано функционисати, додао је Стефановић.

Он је навео да је Србија спремна да отвори границе за робу оног тренутка када Хрватска дозволи улазак теретних возила и робе из Србије.

„Ми смо спремни за то и ове ноћи и у року од пет минута“, казао је Стефановић. Он је додао да премијер Александар Вучић седи у Влади Србије и спреман је да и током ове ноћи закаже ванредну седницу владе како би се променила ова одлука, ако Хрватска опозове своју забрану уласка теретних возила из Србије.

„Оно што Србија тражи европске су вредности, а то је отварање граница“, поручио је министар унутрашњих послова.

Он је истакао да Србија невољно доноси овакву одлуку и примењује контрамере, али мора да штити своје интересе, и оценио да је поступак Хрватске економска агресија.

„Не желим да верујем да ће ЕУ дозволити овакво понашање на својим границама“, казао је Стефановић и додао да Хрватска крши низ споразума, пре свега Споразум о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ.

Он је додао да на граничним прелазима с Хрватском не чекају само камиони који припадају власницима из Србије, већ долазе из многих европских и азијских земаља.

Према Стефановићевим речима, штету трпе и хрватске компаније, и да због тога још теже разуме поступак хрватске владе.

„Потез је на њима, ми смо учинили све што смо могли“, казао је Стефановић и истакао да поступак Хрватске штети свеукупним односима две земље.

Садржај је доступан под лиценцом Creative Commons Attribution 2.5 осим ако је другачије наведено.




The Crittenden Automotive Library