Home Page American Government Reference Desk Shopping Special Collections About Us Contribute



Escort, Inc.








GM Icons
By accessing/using The Crittenden Automotive Library/CarsAndRacingStuff.com, you signify your agreement with the Terms of Use on our Legal Information page. Our Privacy Policy is also available there.

Џенерал моторс се национализује


Topics:  General Motors

Џенерал моторс се национализује

Викивести
29. мај 2009.‎


Детроит/ САД (Бета / Танјуг / Б92) Детроит, Џенерал моторс ће накратко отићи у банкротство, избрисати већину дугова, а затим изронити мршавији и јачи - и две трећине у власништву пореских обвезника.

Оквири плана владе САД данас су се учврстили, пошто се група највећих власника обвезница Џенерал моторса (ГМ) сагласила са побољшаним предлогом министарства финансија да се одрекне потраживања у дугу компаније у замену за удео у власништву. Али компанија мора да нађе купца за своју европску подружницу Опел и да одлучи о судбини својих возила марке хамер и сатурн, док радници широм САД очекују вести о затварању 14 фабрика и отпуштању још 21.000 запослених.

Радови на раскиду пословних веза са 2.600 продаваца ће вероватно бити обављени у процедури банкротства. Извори упознати са плановима Џенерал моторса кажу да је могуће да ће компанија у понедељак затражити од суда заштиту од поверилаца у банкротству - на дан истека рока који је тој компанији влада дала да се реорганизује.

Министарство финансија, које је већ позајмило овој компанији 19,4 милијарде долара, добиће 72,5 одсто власништва у новој компанији и даће још 30 милијарди да би компанија могла да ради под заштитом банкротства. Очекује се да ће влада Канаде дати још 9 милијарди долара, саопштио је један високи представник америчке администрације. Синдикат уједињених радника аутомобилске индустрије (UAW), који ће преузети на себе будуће трошкове здравственог осигурања својих чланова, добиће 17,5 одсто Џенерал моторса. Вланици обвезница добиће 10 одсто удела у компанији. План за Џенерал моторс сличан је ономе што се догађа Крајзлеру, који је већ у банкротству. Још се чека одлука судије којом би се одобрила продаја већине имовине Крајзлера италијанском произвођачу аутомобила Фијату. Државни званичници сматрају да ће Џенерал моторс провести 60 до 90 дана под заштитом банкротства, дуже него што се очекује да ће трајати реорганизације Крајзлера, зато што је Џенерал моторс већи и сложенији.

Влада САД се нада да ће добити назад већину новца који је позајмила Џенерал моторсу и Крајзлеру, мада не очекује да ће добити много од првих 13,4 милијарде долара помоћи. Влада се нада да ће се компанија опоравити, што ће омогућити држави да прода своје деонице у компанији. Али, ризик за пореске обвезнике је огроман пошто је продаја аутомбила у САД на најнижем нивоу у протеклих 27 година. У Џенерал моторсу намеравају да за четвртину смање број модела које продају у Северној Америци и да задрже само четири марке - шевролет , кадилак , ГМЦ и бјуик - пошто одбаци хамер, сатурн и сааб.

Према последњој понуди владе, власници обвезница ће добити 10 процената у новом ГМ-у, исто колико и у предлогу који су до јуче одбијали. Али, сад им се даје могућност да купе додатних 15 процената власништва, вероватно уз попуст..

Садржај је доступан под лиценцом Creative Commons Attribution 2.5 осим ако је другачије наведено.




The Crittenden Automotive Library