Home Page American Government Reference Desk Shopping Special Collections About Us Contribute



Escort, Inc.








GM Icons
By accessing/using The Crittenden Automotive Library/CarsAndRacingStuff.com, you signify your agreement with the Terms of Use on our Legal Information page. Our Privacy Policy is also available there.

Крајслер прогласио привремено банкротство по Члану 11 Закона о Банкротству


Topics:  Chrysler LLC

Крајслер прогласио привремено банкротство по Члану 11 Закона о Банкротству

Викивести
30. април 2009.


Вашингтон/САД (Б92/Мондо/Тањуг) Амерички произвођач аутомобила "Крајслер" ће прогласити банкротство, после пропасти преговора о реструктурисању дугова, изјавио је председник САД Барак Обама

Упркос интензивним преговорима током неколико последњих седмица "Крајслер" није успео да добије пуну подршку својих кредитора како би избегао прво банкротство међу великим америчким произвођачима аутомобила. Истовремено је "Крајслер", како се и очекивало, склопио договор о удруживању са италијанским "Фијатом" којем је продао почетни удео од 20 одсто.

"Фијат" би могао постати већински власник "Крајслера" након што отплати владине зајмове.

Проглашење банкротства у Суду за банкротства на Менхетну у Њујорку уздрмаће целокупну аутоиндустрију, укључујући "Крајслерове" ривале, испоручиоце делова, дилере и стотине хиљада оних који живе од рада у том сектору.

У оквиру тог банкрота, америчка влада ће обезбедити до 3,5 милијарде долара за финансирање пословања компаније док траје процес банкротства и до 4,5 милијарди долара за финансирање реорганизације.

Обама је рекао да се нада да ће цео поступак банкротства трајати само 30 до 60 дана.

Банкротство "Крајслера" није спречило његово удруживање с "Фијатом" које ће комбинованој групацији омогућити продају од око 4,16 милиона возила годишње.

Почетком јануара "Крајслер" је добио од владе четири милијарде долара, а ако до краја априла постигне договор о удруживању са "Фијатом" могао би да рачуна на још шест милијарди.

Садржај је доступан под лиценцом Creative Commons Attribution 2.5 осим ако је другачије наведено.




The Crittenden Automotive Library