Home Page American Government Reference Desk Shopping Special Collections About Us Contribute



Escort, Inc.








GM Icons
By accessing/using The Crittenden Automotive Library/CarsAndRacingStuff.com, you signify your agreement with the Terms of Use on our Legal Information page. Our Privacy Policy is also available there.

Pirinčana pleva kao sirovina za pneumatike!


Topics:  Goodyear

Pirinčana pleva kao sirovina za pneumatike!

Викивести
23. decembar 2014.


САД - (PRobjave) - Otpatke koji nastaju pri žetvi pirinča Goodyear će početi da upotrebljava kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazeći sloj pneumatika. Time će doprineti zaštiti životne sredine i istovremeno ponuditi potrošačima pneumatike koji omogućavaju bolje iskorišćenje goriva.

Kompanija Goodyear je uočila prednosti pirinčane pleve koja je do sada završavala na deponijama otpada, i počela da je upotrebljava kao sirovinu za proizvodnju pneumatika koji omogućavaju bolje iskorišćenje goriva. Istraživači u Goodyear centru za inovacije u Akronu (SAD) su posle dve godine rada utvrdili da pepeo koji nastaje sagorevanjem pirinčane pleve u procesu proizvodnje električne energije mogu da upotrebe kao efikasan i ekološki prihvatljiv izvor silike za pneumatike. Silika je izuzetno cenjena u proizvodnji pneumatika zbog svog pozitivnog uticaja na vozne karakteristike gume. Kad se u smešu gazećeg sloja doda silika, čvrstoća pneumatika se povećava, a njegov otpor kotrljanja smanjuje, što zajedno omogućava veći stepen iskorišćenja goriva i bolje prianjanje na mokroj podlozi. Pregovori sa potencijalnim dobavljačima koji bi mogli da isporučuju potrebne otpatke kompaniji Goodyear su već u toku.

Stalna nastojanja kompanije da inovacijama očuva životnu sredinu rezultirala su ovim otkrićem kojim se obezbeđuje dodatni izvor silike i istovremeno doprinosi smanjenju otpadne pirinčane pleve. Goodyear u svom procesu razvoja kontinuirano teži ka izradi pneumatika koji će u svakom pogledu biti prijatniji za životnu sredinu - kako sa aspekta samog procesa proizvodnje i upotrebljenog materijala, tako i u konačnim performansama proizvoda i potrošnji goriva. Uspešno napreduje i razvoj pneumatika u čijoj proizvodnji se umesto nafte upotrebljava soja. Upotrebom sojinog ulja u pneumaticima moguće je produžiti vek trajanja gazećeg sloja za 10 procenata i smanjiti upotrebu ulja na bazi nafte za oko 26,5 miliona litara godišnje.

Садржај је доступан под лиценцом Creative Commons Attribution 2.5 осим ако је другачије наведено.




The Crittenden Automotive Library