??????? ?????? ? ?????????? ?????????

Kakve automobile u budućnosti želi evropska milenijumska generacija?

American Government Special Collections Reference Desk

Topics:  Goodyear

Kakve automobile u budućnosti želi evropska milenijumska generacija?

Викивести
25. septembar 2015.


(PRobjave) - Mladi Evropljani na prvom mestu žele pametne i povoljne automobile opremljene naprednim funkcijama koje doprinose većoj sigurnost na putu.

Prema prvim rezultatima Goodyearovog istraživanja "ThinkGoodMobility"[1] čak 85% evropskih studenata je ubeđeno da će u sledećih deset godina imati sopstveni automobil. Novi rezultati istraživanja otkrivaju i kakve automobile želi generacija koja će krojiti decenije koje dolaze.

Istraživanje koje je među budućim naučnicima, inženjerima i industrijskim dizajnerima iz 12 evropskih država sprovelo preduzeće Goodyear Dunlop Tires Europe u saradnji sa institutom ThinkYoung pokazalo je da više od polovine mladih (55,7%) u sledećih deset godina očekuje od automobilske industrije da im ponudi pristupačan automobil koji će istovremeno pratiti najnovije tehnologije. Pri tom, skoro polovina anketiranih (47,4%) želi automobil opremljen pametnim sigurnosnim funkcijama kao što su senzori i kamere za detektovanje eventualnih opasnosti. Nešto manji procenat (39%) oduševljava mogućnost da njihovo vozilo komunicira sa drugim vozilima na putu. Na taj način bi pravovremeno bili obavešteni o svim neočekivanim uslovima u saobraćaju kako bi se za njih adekvatno pripremili.

Šta očekuju od pneumatika?

Skoro polovina evropske milenijumske generacije (41,2%) u budućnosti želi pneumatike opremljene senzorima koji će ih obaveštavati ukoliko pneumatik zbog oštećenja ili habanja više nije siguran za vožnju i ukoliko ga je potrebno pregledati, odnosno zameniti. Skoro trećina (30,9%) anketiranih očekuje senzorske tehnologije koje će pneumaticima omogućiti da se prilagode vremenskim promenama i različitim uslovima na putu.

Mladi skeptični prema upotrebi automobila bez vozača

Mada su automobili sa autopilot tehnologijom trenutno u centru pažnje automobilske i informatičke industrije, zanemarljiv procenat evropske milenijumske generacije (22,4%) u sledećih deset godina želi potpuno autonoman automobil. Kako navode Goodyear Dunlop Tires Europe (GDTE) i neprofitna međunarodna organizacija za mlade ThinkYoung, glavni razlog za to leži u nedostatku poverenja jer više od polovine mladih (55,5%) sumnja u njihovu pouzdanost. Uprkos nepoverenju, mladi ipak veruju da bi autonomni automobili mogli doprineti smanjenju broja saobraćajnih nesreća (60,9%), vožnji sa manje stresa (41,9%) i smanjenju saobraćajnih zastoja (39,7%).

Kako su istakli u Goodyearu, ohrabruje podatak da milenijumska generacija u tehnološkom razvoju u automobilskoj industriji na visoko mesto postavlja razvoj na području sigurnosti vožnje i predstavlja polaznu tačku za svaku Goodyearovu narednu inovaciju.

[1] Istraživanje putem interneta je tokom maja i juna 2015. godine u ime preduzeća Goodyear vršila ekipa Think Young. U istraživanju je učestvovalo 2.500 mladih (starih od 18 do 30 godina) sa univerziteta u 12 država. U anketni uzorak je bilo uključeno 224 slovenačka studenta.

Садржај је доступан под лиценцом Creative Commons Attribution 2.5 осим ако је другачије наведено.

Connect with The Crittenden Automotive Library

The Crittenden Automotive Library at Google+ The Crittenden Automotive Library on Facebook The Crittenden Automotive Library on Instagram The Crittenden Automotive Library at The Internet Archive The Crittenden Automotive Library on Pinterest The Crittenden Automotive Library on Twitter The Crittenden Automotive Library on Tumblr  
 
 


The Crittenden Automotive Library

Home Page    About Us    Contribute