??????? ?????? ? ?????????? ?????????

Тојотин аутомобил на водоник коштаће 50.000 евра

American Government Special Collections Reference Desk

Topics:  Toyota

Тојотин аутомобил на водоник коштаће 50.000 евра

Викивести
25. јун 2014.
June 25, 2014


(Токио, Јапан) - (Beta-AFP) - Јапански поризвођача аутомобила Тојота саопштио је данас да ће његов аутомобил на водоник, који ће 2015. године бити на продаји, коштати око седам милиона јена (50.000 евра).

Тојота је крајем прошле године најавила да ће у склопу преласка на „зелену“ производњу, која мање загађује околину и мање троши ресурсе, до 2015. почети масовну производњу аутомобила на водоник.

Један од директора Тојоте, Сатоши Огис, изјавио је да то неће бити аутомобил на лизинг, којим се возе званичници и славне личности, већ ауто „за сваки дан за обичне људе“.

Сви водећи произвођачи аутомобила, укључујући Џенерал моторс и Дајмлер, деценијама раде на аутомобилима који као гориво користе водоник.

Стручњаци оцењују да ће владе земаља које буду имале на улицама таква возила, морати да много уложе у пумпе за пуњење кола водоником.

Скептици кажу да ће пумпе са водоником бити још скупље од оних за електричне аутомобиле, као и да ће бити потребни нови и безбеднији начини за производњу, складиштење и превоз водоника.

Као предности возила на водоник, јапански стручњак за аутомобиле Коичиро Имото наводи да се пуне много брже, као обични аутомобили бензином и да могу да пређу више километара без пуњења него електрични.

This article is licensed under the Creative Commons Attribution 2.5 License.

Connect with The Crittenden Automotive Library

The Crittenden Automotive Library at Google+ The Crittenden Automotive Library on Facebook The Crittenden Automotive Library on Instagram The Crittenden Automotive Library at The Internet Archive The Crittenden Automotive Library on Pinterest The Crittenden Automotive Library on Twitter The Crittenden Automotive Library on Tumblr  
 
 


The Crittenden Automotive Library

Home Page    About Us    Contribute