Home Page American Government Reference Desk Shopping Special Collections About Us Contribute



Escort, Inc.








GM Icons
By accessing/using The Crittenden Automotive Library/CarsAndRacingStuff.com, you signify your agreement with the Terms of Use on our Legal Information page. Our Privacy Policy is also available there.

ДА УБИЕШ ЧОВЕК ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО ОТ ТОВА ДА СИ КУПИШ НОВА КОЛА


ДА УБИЕШ ЧОВЕК ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО ОТ ТОВА ДА СИ КУПИШ НОВА КОЛА

УикиНовини
29 април 2010 г., 19:08 ч.
April 29, 2010


В първата събота на май социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” започва един безкраен проект, посветен на хилядите майки у нас, загубили децата си и неполучили справедливост – нито в съдебната зала, нито след процеса. Вечерта на 31 август 2004 година синът на 74-годишната Павлина от Панагюрище Ангел Кузманов е пребит жестоко с желязна шпилка след приятелска разпивка. Оставен е да лежи край пътя, където случайно го намира каруцар. Малко по-късно Ангел издъхва в болницата, а патологът, направил аутопсията, казва, че толкова жестоко убийство не е виждал. Ангел е с няколко счупени ребра, отток на мозъка и множество кръвонасядания по цялото тяло. Присъдата на убиеца Делчо Петришки е 3 години условно с петгодишен изпитателен срок. Освен това Делчо е осъден да плати кръвнина от 35 000 лева. „Хиляди пиянски свади завършват със смърт и след като нищо не променяме, значи на нас ни харесва така!” – коментира Мартин Карбовски. – „Казусът в този филм не е криминален, той е финансов! Защото – знае се коя е жертвата, знае се кой е убиецът, знае се каква е присъдата – някаква условна... И с това сме свикнали!... Но днес, докато си пиете ракията от 4,50 лв., искам да разберете колко сте евтини! Вие сте най-евтините хора на планетата! Ако ви утрепят като куче, вашите роднини ще поискат правосъдие. Но няма да го получат! Ще получат условна за убиеца ви и скромна сума, на която се оценява вашия живот. Примерно 35 000 лева. Това е колкото нова евтина кола! Но и това няма да получите!”

Животът на Ангел Кузманов е оценен на 35 000 лева. Само че майката Павлина не може да получи кръвнината. Убиецът не само не влиза в затвора, ами се измъква и от глобата, която е осъден да плати за отнетия човешки живот. Ангел е убит – не може да бъде върнат! Но може да бъде платен! Обаче убиецът му няма пари! А съдия-изпълнителят не можел да направи нищо – убиецът бил безработен! Или работел, ама извън града някъде! Бил прехвърлил цялото си имущество на леля си!... А това кой го интересува?! Има присъда: сумата от 35 000 лева да бъде платена на почерненото семейство! Само че съдия-изпълнителят пише цинично писмо до майката на убития Ангел сама да измисли как да се съберат тези вземания. Абсурдно е да се иска от една 74-годишна почернена майка сама да си измисли как да получи нищожната цена, която българският съд й е присъдил за живота на детето й! „Щеше да е просто – който не си плати кръвнината, веднага да влиза в затвора!” – коментира Карбовски. – „Една година ще се лежи за 4 000 лева - това е средната работна заплата на година...

У нас няма магазин, от който да си купиш справедливост. И малкото, което имаме да взимаме от хората, които ни тормозят и убиват, е невземаемо. Кръвнината е смешна и невъзможна! Леля Павлина ще продължава да сънува сина си. Убиецът ще продължава да минава по тяхната улица. И да се смее. Животът на българите в началото на XXI век струваше 35 000 лева. Евтино, освен това – не е задължително да плащате! Евтините хора са покрай вас. Изберете си кого да убиете. Не просто е безнаказано - безплатно е!”

This article is licensed under the Creative Commons Attribution 2.5 License.




The Crittenden Automotive Library